9.3 Stappenplan technische analyse (5 minuten)

Technische analyse toepassen in de praktijk

Een technische analyse gebruiken veel beleggers om de trend en het moment te bepalen. Voordat je een positie inneemt wil je zoveel mogelijk zekerheid voor jezelf creëren en zoveel mogelijk risico uitsluiten bij het nemen van je beslissing. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van feiten en cijfers en dit op een structurele manier toe te passen krijg je een helder beeld van je kansen en risico’s. Om een goede technische analyse te maken is het zinvol om een stappenplan te hanteren om de emotie buiten de deur te houden. We geven hieronder een voorbeeld van een stappenplan bij het maken van een technische analyse.

Stap 1:

Bepaal voor jezelf voor welke tijdsspanne je de positie wilt innemen. Wil je op korte termijn, middellange termijn of lange termijn je positie innemen.

Stap 2:

In de grafiek kan je nu de tijdschaal instellen die overeenkomt met de termijn van je strategie. Je kan de grafiek weergeven waarbij elke candlestick 1 minuut, 5 minuten, 15 minuten, 30 minuten, 1 uur, 6 uur, 12 uur, 1 dag, 1 week en 1 maand is. Ben je een daytrader dan handel je in de dag en zal je over het algemeen gebruik maken van de 1 minuut, 5 minuten of 15 minuten grafiek. Hoe langer je horizon hoe groter je de tijdschaal kan plaatsen.

Stap 3:

De eerst stap in een technische analyse is het bepalen van de trend, stijgende of dalende trend. Dit is bepalend voor de positie die je gaat innemen, stijgende trend kan je een Long positie innemen en bij een dalende trend kan je een Short positie innemen. Voor het bepalen van de trend voeg je een trend indicator toe aan je grafiek, zoals de Bollinger Bands en de Moving Avarage.

Stap 4:

Nu we de trend hebben bekeken is de volgende stap om het moment (momentum) te gaan bepalen. Dit doen we door een andere indicator toe te voegen, bijvoorbeeld de RSI (Relative Strenght Index), deze indictor valt onder de oscillatoren. Hiermee bepaal je of een instrument overbought of oversold is. Dit kan resulteren om direct in te stappen, niet in te stappen of nog even te wachten.

Stap 5:

Positie innemen! Kijk hierbij naar de steun en weerstandslijnen om naar behoefte een stop loss en take profit order toe te voegen aan je positie om je risico te beschermen.

Maak nu de kennistoets om dit hoofdstuk af te ronden en door te gaan naar het volgende hoofdstuk!

error: Kopiëren niet mogelijk